2014 m. rugpjūčio 26 d., antradienis

Svogūnų ir garstyčių sumuštinių duona

Sveiki, štai aš ir vėl čia.
Oi, ta vasara neleido man tęsti bendravimo su jumis, aišku jei kas nors skaito mano blevyzgas. Na prisipažinkit ar kepdavot duoną? Ar apleidę šį malonumą vasarą?
Ta vasarėlė - pramogos, šokiai pokiai, kokia dar duonytė.
Tikiuosi nedingo tas noras ir tas šviežios duonytės kvapo troškimas.
Tai sužadinti jūsų skoniui ir troškimui turiu naują duonytę, minkštą, purią, truputi salsterėjusią ir garstyčių aromato. Tokio duonos skonio dar nesu ragavęs ir tas derinys, svogūnai ir garstyčios, maloniai nustebino skonio atžvilgiu.
Tai ką, bandom?




Reikia:

250g smulkiai pjaustyto svogūno (3-4 svogūnai)
250g pieno
150g vandens
50g garstyčių (gali būti grudėtos, gali būti paprastos prancūziškos)
20g slapių mielių
600g kvietinių miltų (550D)
10g druskos

Suberkit svogūnus į puodą, supilkit pieną ir viską užvirkite ant vidutinio stiprumo karščio. Užvirus, paimkite dubenį kuriam viską maišysit ir įpilkite vandenį, perpilkite pieną ir paliekam, kad pravėstų iki kūno temperatūros. Suberiam trupintas mieles ir dedam garstyčias, viską permaišom. Tada beriam miltus, druską ir viską gerai išmaišom, kol gausis vienalytė masė. Uždengiam rankšluostėliu ir paliekam 10 min. Per tą laiką išsiskirs glytimas, masę bus lengviau minkyti.
Lengvai patepkite aliejumi paviršių, apie 20 cm plotelį, ant kurio minkysite tešlą. Išsiverčiame masę ant aliejuoto paviršiaus. Paimkite viena ranka už tešlos krašto ir lenkite jį į vidurį, tada imame už kito krašto ir vėl lenkiame į vidurį. Taip kartojame apie 10 kartų. Gausis toks kamuoliukas, jį dedame atgal į dubenį, uždengiame ir paliekame kilti apie 90 min., kad pakiltų per pusę.
Per tą laiką paimkite kepimo skardelę, aš ėmiau 30 cm ilgio ir 12 cm pločio, įklokite kepimo popierių.
Lengvai pamiltuokite paviršių ant kurio formuosite duoną, išsiverčiam tešlą ir suformuojam pailgą (kepimo formos ilgio) ritinėlį. Dedame į formą siūle žemyn, uždengiame (uždenkite kokiu nors politileniniu maišeliu, prieš tai patepkite vieną pusę aliejumi, kad nepriliptų prie tešlos) ir paliekame pakilti apie 1val.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Nuimkite maišelį ir lengvai apibarstykite tešlą miltais, tada dedame kepimo formą i orkaitę ir kepame 40 min. Praėjus šiam laikui ištraukite duoną iš formos ir dar kepkite 10 min ant grotelių, kad duonos kraštai gautu traškumo. Baigus kepti ištraukiam ir atvėsinam.
Skanaus







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą