2014 m. birželio 14 d., šeštadienis

Tamsi duona (jums,man,visiem)

Tai ne pirmas kartas kai traukiu iš orkaitės duoną, tai yra pirmas kartas, kai rašau apie tai savo dienoraštį. Čia nėra mados reikalas man, tai yra gyvenimo būdas.
Duona su švelnia rūgštele, su salyklu, nėra saldi, tvirta plutelė, duonelė be chemijos.
Nežinot kas yra salyklas, tai malti daiginti ruginiai grūdai. Duonai suteikia tamsesne spalvą, skonį ir aromatą.
Apie 1 kg. duonai reikia:
  
Raugas
70g  kvietinių miltų
30g  rupių kvietinių miltų
100g  vandens
20g  kvietinio raugo

Viską užmaišyti ir palikti  kambario temperatūroje apie 12-16 val. 
  Po 15 val. 

Salyklo plikiniui
3 v.š.  sauso salyklo
100g  rupių kvietinių miltų
200g verdančio vandens

Sumaišyti birius produktus ir užplikyti verdančiu vandeniu, viską permaišyti. Gausis kietoka masė, ją palikti atvėsti apie 15 min.

Tešlai
viso raugo
salyklo plikinio
100g  rupių kvietinių miltų
300g  kvietinių miltų
50g  vandens
1g ar 2g  šviežių mielių (bet nebūtina)
2 a.š.  druskos
1,5 v.š  skysto medaus
2 v.š  aliejaus
2 a.š  lukštentų saulėgrąžų (vietoj saulėgrąžų galit naudoti apie 7g kmynų)
2 a.š  linų sėmenų

Dabar atėjo metas užmaišyti tešlą. Pasiraitom rankoves ir pirmyn:)
Mielės - jų reikia ar ne. Jei abejojate, kad raugas neatliks savo darbo t. y. nepakildins duonos, rezultatui užtikrinti panaudokite mieles. Tik jas ištirpinkite vandenyje prieš maišant tešlą.
Tada į dubenį supilam dviejų rūšių miltus, raugą, salyklo plikinį, medų, aliejų, vandenį ir minkom rankom, kaip mūsų protėviai (nesu madingas, kombaino neturiu). Minkom 5 min. Leidžiam tešlai pastovėti apie 20 min. Tada suberiam druską, saulėgrąžas, o gal kas kmynus renkasi ir sėmenis. Viską gerai įmaišom, į maigom į tešlą. Uždengti ir leisti šiltai kilti. Po 30 min, 60 min tešlą perlankstyti. Iš pakilusios tešlos suformuoti pailgą kepaliuką ir įdėti į aliejumi išteptą pailgą 30 cm skardelę (bent jau aš tokią namuose turiu). Kildinti apie 2 val.
Pakilus duonai dėti į kepimo skardą,  įpjauti, o galima ir neįpjauti, kaip jums patinka.


Orkaitę įkaitinti iki 220 laipsnių. Dėkite duonos kepaliuką, o į apačią skardelę su verdančiu vandeniu (šiai duonai reikalingi garai).
Kepti 20 min., tada sumažinti iki 210 laipsnių ir kepti dar 40 min.

Ištraukiam ir atvėsinam ant grotelių.







Skanaus


















Komentarų nėra:

Rašyti komentarą