2014 m. spalio 20 d., pirmadienis
2014 m. spalio 16 d., ketvirtadienis
Sveiki Sveiki Sveiki
2014 m. rugsėjo 8 d., pirmadienis
Burgerio bandelės
Na ką, vasarėlei jau ate, lauksim sugrįžtant kitais metais. Prisimenant vasarą ir jos pramogas, siūlau namuose, o kas turi galimybę, lauke ar terasoje pasigaminti hamburgerių, su namuose keptomis bandelėmis. Barbekių superinis dalykas, o su naminėm bandelėm, tai dar skaniau.
Šios bandelės minkštos, purios. Tą suteikia pienas ir šlakelis aliejaus. Bandelės bus šiek tiek kitokio skonio nei jūs pratę, tą skonį suteikia ilga fermentacija ir ruginiai miltai. Norit sužinoti koks, tai skonis, tai griebiam jautį už ragų:)
Jų paragevę tikrai nenorėsit pirkti iš prekybos centrų. Verta gaminti iš dvigubos normos. Ko nesuvalgysit galėsite dėti į šaldiklį. Užsimanę, išimat, atsišildot ir skanaujat.
Iš pateikto recepto išeis septynios bandelės.
O mums reikia:
Įmaišas Nr. 1
45g rupiu ruginių miltų
45g vandens
5g raugo starterio (ruginis arba kvietinis)
Viską sumaišom ir paliekam kambario temperatūroj 15 - 20 valandų.
Įmaišas Nr. 2
50g kvietiniai miltai (550 arba 812)
50g vanduo
2-3g šlapios mielės
Viską sumaišom ir paliekam kambario temperatūroj 15 valandų.
Pagrindinė tešla
Įmaišas Nr. 1
Įmaišas Nr. 2
250g. kvietiniai miltai (550 arba 812)
70g vandens
50g pieno
1 a.š medaus
7g druskos
10g aliejaus
Viską sumaišom iki vientisos masės ir leidžiam pailsėti 20 minučių. Tada sveriam tešlą po 75g gabaliukus ir suformuojam iš jų kamuoliukus. Į kepimo skardelę pasitiesiam kepimo popierių ir pabarstom miltais, Sudedam kamuoliukus, palikdami tarp jų tarpus ir šiek tie juos paspaudžiam, kad būtų tokie blynukai. Pakildinam 30min. ir apipurškiam gabaliukus vandeniu ir apibarsto sezamo sėklomis. Paliekame kilti dar 1 -1,5 valandos (galima palikti ir šaldytuve 10 valandų).
Įkaitinam orkaitę iki 240 laipsnių, įkaitus orkaitei dėkite skardelę su bandelėm ir apačioje idėkite indą su vandeniu garams. Kepkite 13 minučių.
Įštraukit, atvėsinkit ir į barbekių.
2014 m. rugsėjo 6 d., šeštadienis
Riestainiai
Šį savaitgalį šurmuliuoja Vilniaus dienos, daug įdomių renginių nusimato. Nutariau ir aš apsilankyti, pasikultūrinti, muzikikės pasiklausyti.
Tik man yra vienas didelis minusas visame šitame renginyje, tai tie prekybininkai per visą Gedimino prospektą. Aš suprantu, kur daug žmonių, ten ir verslas, bet man tas turgus, tikrai turgus, gadina visą šventę. Kuo skiriasi šis turgus nuo Kaziuko turgaus? Aš nesakau, kad turgus apskritai yra blogai, tačiau reikėtų atskirti kultūrinio pobūdžio šventę nuo prekybinės šventės. Na, bent jaus aš manau, kad Vilniaus dienos yra kultūrinimo ir pramogų šventė. Čia tik mano asmeninė nuomonė.
Tačiau šios dienos įrašui mintį pamėtėjo tas turgus. Norint patekti iš taško A į tašką B reikėjo keliauti pro turgininkus ir ten užmačiau prekiaujančiais riestainiais, ei, jei jau Kaziukas, tai ir mano namuose turi būti Kaziuko atributų - riestainių.
Pabandykit pasigaminti. Tikri Kaziukiniai riestainiai.
Iš šio recepto išeis šeši riestainiai. Norit daugiau. Dvigubinkit.
Reikia:
Įmaišas
Įkaitinkite orkaitę iki 250 laipsnių,šaukite riestainius ir kepkite 15 min., kol taps šviesiai rudos spalvos.
Tik man yra vienas didelis minusas visame šitame renginyje, tai tie prekybininkai per visą Gedimino prospektą. Aš suprantu, kur daug žmonių, ten ir verslas, bet man tas turgus, tikrai turgus, gadina visą šventę. Kuo skiriasi šis turgus nuo Kaziuko turgaus? Aš nesakau, kad turgus apskritai yra blogai, tačiau reikėtų atskirti kultūrinio pobūdžio šventę nuo prekybinės šventės. Na, bent jaus aš manau, kad Vilniaus dienos yra kultūrinimo ir pramogų šventė. Čia tik mano asmeninė nuomonė.
Tačiau šios dienos įrašui mintį pamėtėjo tas turgus. Norint patekti iš taško A į tašką B reikėjo keliauti pro turgininkus ir ten užmačiau prekiaujančiais riestainiais, ei, jei jau Kaziukas, tai ir mano namuose turi būti Kaziuko atributų - riestainių.
Pabandykit pasigaminti. Tikri Kaziukiniai riestainiai.
Iš šio recepto išeis šeši riestainiai. Norit daugiau. Dvigubinkit.
Reikia:
Įmaišas
- 48 g kvietinių miltų 550
- 80 g vandens
- 1 g šlapių mielių
- Viską užmaišyti, palikti 3 valandom kambario temperatūroj, vėliau dedam į šaldytuvą 12 valandų.
Pagrindinė tešla
- Įmaišo
- 260 g kvietinių miltų 550
- 80 g vandens
- 3 g šlapių mielių
- 20 g medaus
- 8 g druskos
Sumaišykite mieles su vandeniu, leiskite pailsėti apie 3 min. Per tą laiką sumaišykite likusius ingridientus, po to supilkite mielių ir vandens mišinį, minkykite apie 10 min.
Paimkite tešlą ir pasverkite apie 85 g. gabaliukais. Tada padarykite volelius apie 25 cm ilgio, perlenkite ir padarykite ratą su skylute. Dėkite riestainius ant kepimo popieriaus ir leiskite pailsėti apie 2 valandas kambario temperatūroj arba dėkite į šaldytuvą 10 valandų.
Užvirinkite didelį puodą su vandeniu, na per nepilną sprindį vandens nuo dugno, įberkite šaukštą cukraus ir dėkite riestainius, po viena ar daugiau jums išeina, tik nepamirškite jog jie dar pūsis, tai reikia jiems laisvumo plaukiojant ir pavirkite juos iš kiekvienos pusės nuo 30 sekundžių iki 1 min. Dėkite ant skardelės išklotos kepimo popieriumi.
Skanaus
2014 m. rugpjūčio 26 d., antradienis
Svogūnų ir garstyčių sumuštinių duona
Sveiki, štai aš ir vėl čia.
Oi, ta vasara neleido man tęsti bendravimo su jumis, aišku jei kas nors skaito mano blevyzgas. Na prisipažinkit ar kepdavot duoną? Ar apleidę šį malonumą vasarą?
Ta vasarėlė - pramogos, šokiai pokiai, kokia dar duonytė.
Tikiuosi nedingo tas noras ir tas šviežios duonytės kvapo troškimas.
Tai sužadinti jūsų skoniui ir troškimui turiu naują duonytę, minkštą, purią, truputi salsterėjusią ir garstyčių aromato. Tokio duonos skonio dar nesu ragavęs ir tas derinys, svogūnai ir garstyčios, maloniai nustebino skonio atžvilgiu.
Tai ką, bandom?
Reikia:
250g smulkiai pjaustyto svogūno (3-4 svogūnai)
250g pieno
150g vandens
50g garstyčių (gali būti grudėtos, gali būti paprastos prancūziškos)
20g slapių mielių
600g kvietinių miltų (550D)
10g druskos
Suberkit svogūnus į puodą, supilkit pieną ir viską užvirkite ant vidutinio stiprumo karščio. Užvirus, paimkite dubenį kuriam viską maišysit ir įpilkite vandenį, perpilkite pieną ir paliekam, kad pravėstų iki kūno temperatūros. Suberiam trupintas mieles ir dedam garstyčias, viską permaišom. Tada beriam miltus, druską ir viską gerai išmaišom, kol gausis vienalytė masė. Uždengiam rankšluostėliu ir paliekam 10 min. Per tą laiką išsiskirs glytimas, masę bus lengviau minkyti.
Lengvai patepkite aliejumi paviršių, apie 20 cm plotelį, ant kurio minkysite tešlą. Išsiverčiame masę ant aliejuoto paviršiaus. Paimkite viena ranka už tešlos krašto ir lenkite jį į vidurį, tada imame už kito krašto ir vėl lenkiame į vidurį. Taip kartojame apie 10 kartų. Gausis toks kamuoliukas, jį dedame atgal į dubenį, uždengiame ir paliekame kilti apie 90 min., kad pakiltų per pusę.
Per tą laiką paimkite kepimo skardelę, aš ėmiau 30 cm ilgio ir 12 cm pločio, įklokite kepimo popierių.
Lengvai pamiltuokite paviršių ant kurio formuosite duoną, išsiverčiam tešlą ir suformuojam pailgą (kepimo formos ilgio) ritinėlį. Dedame į formą siūle žemyn, uždengiame (uždenkite kokiu nors politileniniu maišeliu, prieš tai patepkite vieną pusę aliejumi, kad nepriliptų prie tešlos) ir paliekame pakilti apie 1val.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Nuimkite maišelį ir lengvai apibarstykite tešlą miltais, tada dedame kepimo formą i orkaitę ir kepame 40 min. Praėjus šiam laikui ištraukite duoną iš formos ir dar kepkite 10 min ant grotelių, kad duonos kraštai gautu traškumo. Baigus kepti ištraukiam ir atvėsinam.
Skanaus
Oi, ta vasara neleido man tęsti bendravimo su jumis, aišku jei kas nors skaito mano blevyzgas. Na prisipažinkit ar kepdavot duoną? Ar apleidę šį malonumą vasarą?
Ta vasarėlė - pramogos, šokiai pokiai, kokia dar duonytė.
Tikiuosi nedingo tas noras ir tas šviežios duonytės kvapo troškimas.
Tai sužadinti jūsų skoniui ir troškimui turiu naują duonytę, minkštą, purią, truputi salsterėjusią ir garstyčių aromato. Tokio duonos skonio dar nesu ragavęs ir tas derinys, svogūnai ir garstyčios, maloniai nustebino skonio atžvilgiu.
Tai ką, bandom?
Reikia:
250g smulkiai pjaustyto svogūno (3-4 svogūnai)
250g pieno
150g vandens
50g garstyčių (gali būti grudėtos, gali būti paprastos prancūziškos)
20g slapių mielių
600g kvietinių miltų (550D)
10g druskos
Suberkit svogūnus į puodą, supilkit pieną ir viską užvirkite ant vidutinio stiprumo karščio. Užvirus, paimkite dubenį kuriam viską maišysit ir įpilkite vandenį, perpilkite pieną ir paliekam, kad pravėstų iki kūno temperatūros. Suberiam trupintas mieles ir dedam garstyčias, viską permaišom. Tada beriam miltus, druską ir viską gerai išmaišom, kol gausis vienalytė masė. Uždengiam rankšluostėliu ir paliekam 10 min. Per tą laiką išsiskirs glytimas, masę bus lengviau minkyti.
Lengvai patepkite aliejumi paviršių, apie 20 cm plotelį, ant kurio minkysite tešlą. Išsiverčiame masę ant aliejuoto paviršiaus. Paimkite viena ranka už tešlos krašto ir lenkite jį į vidurį, tada imame už kito krašto ir vėl lenkiame į vidurį. Taip kartojame apie 10 kartų. Gausis toks kamuoliukas, jį dedame atgal į dubenį, uždengiame ir paliekame kilti apie 90 min., kad pakiltų per pusę.
Per tą laiką paimkite kepimo skardelę, aš ėmiau 30 cm ilgio ir 12 cm pločio, įklokite kepimo popierių.
Lengvai pamiltuokite paviršių ant kurio formuosite duoną, išsiverčiam tešlą ir suformuojam pailgą (kepimo formos ilgio) ritinėlį. Dedame į formą siūle žemyn, uždengiame (uždenkite kokiu nors politileniniu maišeliu, prieš tai patepkite vieną pusę aliejumi, kad nepriliptų prie tešlos) ir paliekame pakilti apie 1val.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Nuimkite maišelį ir lengvai apibarstykite tešlą miltais, tada dedame kepimo formą i orkaitę ir kepame 40 min. Praėjus šiam laikui ištraukite duoną iš formos ir dar kepkite 10 min ant grotelių, kad duonos kraštai gautu traškumo. Baigus kepti ištraukiam ir atvėsinam.
Skanaus
2014 m. liepos 13 d., sekmadienis
Batonas
Sveiki, baltų duonų mylėtojai. Šį kartą turiu pasiūlymą pasigaminti skanutėlį batoną. Patį tikriausią, o ne išpūstą. Viskas labai paprasta, bet neprasta. Jis tikrai labai skanus. Receptas yra vienam dideliam arba dviem mažesniem batonam.
O šiam batonui reikia:
500 g miltų
280 ml šilto vandens
14 g šviežių mielių
5 g druskos
7g cukraus
30 g lydyto sviesto (arba 2 v.š. paprasto aliejaus)
Aptepimui kiaušinio trynio ir pieno mišinys arba tiesiog grietinėle.
Mieles sudedam į vandenį ir paliekam keletą minučių, kad išbrinktų. Į dubenį suberiam miltus, druską, cukrų ir viską išmaišom. Miltų dubenyje padarom duobutę, ar kaip čia mandriau pasakius - šulinelį. Ten pilame vandenį su mielėm ir lydytą sviestą arba aliejų, pradedam minkyti tešlą. Aš minkau apie 10min. kol tešla tampa elastinga. Suformuoti kamuoliuka, aptepti truputėlį aliejumi, kad neišdžiūtų, apdengti ir leisti pailsėti apie 50min.
Paimti tešlą ir bandyti formuoti batoną. Galit formuoti 2 mažesnius arba 1 didelį, aš dariu 2 mažesnius, taip paprasčiau. Juk visi žino kokios formos būna batonai - pailgi. Bandom formuoti. Tai atlikę dedame į kepimo skardą išklotą kepimo popierium ir apdengiam. Paliekam kilti apie 1 valandą. Pakilusius aptepiau grietinėle, įpjoviau kelis kartus ir įdėjau į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę. Kepti 30-35 min.
Skanutėliai batonai jau paruošti.
Nepamirškite jų atvėsinti
O šiam batonui reikia:
500 g miltų
280 ml šilto vandens
14 g šviežių mielių
5 g druskos
7g cukraus
30 g lydyto sviesto (arba 2 v.š. paprasto aliejaus)
Aptepimui kiaušinio trynio ir pieno mišinys arba tiesiog grietinėle.
Mieles sudedam į vandenį ir paliekam keletą minučių, kad išbrinktų. Į dubenį suberiam miltus, druską, cukrų ir viską išmaišom. Miltų dubenyje padarom duobutę, ar kaip čia mandriau pasakius - šulinelį. Ten pilame vandenį su mielėm ir lydytą sviestą arba aliejų, pradedam minkyti tešlą. Aš minkau apie 10min. kol tešla tampa elastinga. Suformuoti kamuoliuka, aptepti truputėlį aliejumi, kad neišdžiūtų, apdengti ir leisti pailsėti apie 50min.
Paimti tešlą ir bandyti formuoti batoną. Galit formuoti 2 mažesnius arba 1 didelį, aš dariu 2 mažesnius, taip paprasčiau. Juk visi žino kokios formos būna batonai - pailgi. Bandom formuoti. Tai atlikę dedame į kepimo skardą išklotą kepimo popierium ir apdengiam. Paliekam kilti apie 1 valandą. Pakilusius aptepiau grietinėle, įpjoviau kelis kartus ir įdėjau į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę. Kepti 30-35 min.
Skanutėliai batonai jau paruošti.
Nepamirškite jų atvėsinti
2014 m. liepos 11 d., penktadienis
Užsisakykite:
Pranešimai (Atom)