2015 m. vasario 22 d., sekmadienis

Klasikinė sumuštinių duona

Klasika.

Mums reikia:

560g kvietinių miltų(550)

300g vandens(šilto)
10g šviežių mielių
10g druskos
20g aliejaus

Sudedam miltus į dubenį ir padarom miltų viduryje tokį šulinėlį, ten pilam vandenį ir dedam mieles. Paliekam kelioms minutėm. Pilam aliejų ir beriam druską. Druską berkite ant miltų, kuo arčiau dubens kraštų. Užmaišom tešlą. kol susimaišo visos sudedamosios dalys. Masė bus kietoka.
Dabar linksmoji dalis, minkymas, jis užtruks apie 15 min. Išsiverčiam masę ant stalo ir darbuojamės. Minkom  kol tešla pasidaro elastinga ir glotni. Kai tešla yra tinkamo elastingumo, padarom kamuoliuką ir dedam i dubenį, uždengiame plastikine plėvele ir paliekam  1 val. Kol kils tešla paimkite kepimo formą. Mano yra 25 cm ilgio ir 8 cm aukščio ir ištepkite ją aliejumi.
Pakilus tešlai išsiverskite ją ant lengvai miltuoto stalo ir suformuokite kepimo formos ilgio pailgą gabaliuką. Dedame jį į formą siūle žemyn, šiek tiek viršų apibarstom miltais ir uždengiame plastikine plėvele. Paliekame pakilti 1 val.
Įkaitiname orkaitę iki  230 laipsnių, viduje palikdami kepimui skirtą skardą ar groteles. Nuimame plėvelę nuo duonos ruošinio ir dedame į orkaitę ant įkaitusios skardos ar grotelių. Duodame garų, verdantis vanduo inde po skarda. Taip pat galima įmesti ledo kubelių. Liuks garai gaunasi. Kepame 30 min., kol įgauna rusvą spalvą. Iškratome iš skardelės ir ataušiname ant grotelių.

P.S. Norint, kad duonos šonai šiek tiek paskrustų, išimtą duoną iš skardelės kelioms minutėms gražinkite atgal į orkaitę.








Komentarų nėra:

Rašyti komentarą